За Преспав

Коста и Ула се брачен пар кои се одлучуваат семејната куќа да ја преадаптираат во пансион. Братот на Коста, Тони успева да најде финансиски средства за да го отворат пансионот. Миле е најстариот брат кој е противник на постоење на пансион со прецизни правила. Рецепционерката Јелена е единствена вработена во пансионот и е „девојка за сè. Јелена често има конфликти со Ула заради нејзината сексуалност и кокетен однос со Коста како и со гостите во пансионот. Марио е Хрват, будист. Тој е готвач во пансионот кој не знае да готви, таму е само затоа што му е партнер на Тони. Јелена му помага на Марио во нарачување храна од околните локали.

„Преспав“ е во продукција на ОХО, а се реализира со поддршка на Делегацијата на Европската Унија во Р. Македонија.

Улоги

ТВ серија „Преспав“ е забавен продукциски продукт со информативнен и едукативен карактер, кои во две сезони со по 30 епизоди ќе ги забавува гледачите на малите екрани. „Преспав“ се базира на семејната приказна на браќата Бузалевски, кои отвораат пансион во преспанскиот регион, благодарение на средствата добиени од ИПА фондови. Самиот пансион е метафора на реалните случувања (политички и општествени) во Република Македонија, во кои се прекршуваат балканскиот менталитет – од кои ликовите не можат да избегаат и желбата да се почитуваат и да ги воспостават стандардите за кои ги добиле парите. Ваквата ситуација ги става ликовите во постојан конфликт од кој произлегуваат  комични ситуации во кои ќе можат да се препознаат и самите гледачи.

Continue reading “Улоги”

Сезони

Сезона01

Сезона02

Поддржувачи

 • ВИТАМИНКА
 • БОЖИНОВСКИ
 • ПУНКТ
 • AIR WICK / VILEDA / SEVENTEEN
 • ЕУРОЕКОПАК
 • СОЛОПРОМ
 • FASHION GROUP
 • DELUXE AQUATIC
 • FOJA CO
 • НИКИ
 • КИНЕЗИКА
 • LAKE VIEW HOTEL


Продукција

Продуцент
Пеце Талески
Оргинална идеја
Елеонора Венинова
Пеце Талески
Режисер на серијал
Игор Иванов
Режија на епизоди
Игор Иванов
Вардан Тозија
Елеонора Венинова
Даријан Пејовски
Сценарио
Елеонора Венинова
Сашо Кокаланов
Венко Андоновски
Димитар Банов

Continue reading “Продукција”